Testa själv!

Denna sidan är avsedd för de besökare som, precis som jag själv, lider av experimentlusta och tycker att fotografering och bilder är trevligt.

Det finns många olika sätt att ta 3D-bilder, och det finns lika många sätt att betrakta dem på. Det finns peciella stereokameror, men för att testa klarar man sig bra med den egna utrustningen.
För stillastående motiv räcker det med en helt vanlig kamera vilken som helst, men för rörliga motiv krävs det att man kopplar ihop två likadana kameror för att kunna ta båda bilderna samtidigt.
Jag föredrar själv att ta 3D-bilder på detta sättet för att kunna kontrollera fotograferingsbasen.

För att göra det enkelt och få fler att testa, kommer jag bara att beskriva den absolut enklaste varianten med en kamera och inga andra hjälpmedel alls, typ stativ.

oo0oo

Äkta 3D består alltid av ett bildpar, en vänster och en högerbild, och med EN kamera måste man alltså flytta den mellan exponeringarna motsvarande ett ögonavstånd, ca 65 mm. Man får då samma djupupplevelse som vi har när vi tittar normalt.

Men detta avståndet behöver inte vara exakt, tvärtom. 3D effekten förstärks om man ökar avståndet, fotograferingsbasen. Detta faktum gör att man mycket enkelt när som helst kan ta äkta 3D-bilder.

ATT TA BILDERNA
Man står med fötterna lite isär, lägger kroppstyngden på vänster fot, håller kameran rakt fram och tar en bild. Flyttar över kroppstyngden på höger fot och tar nästa bild. Det enda som är viktigt är att man försöker hålla kameran så rakt fram och så horisontellt som möjligt.

MOTIVET
Motivvalet är viktigt om man vill ha den där riktiga upplevelsen. Vårt djupseende försämras ju längre bort ett objekt befinner sig, beroende på vår relativt korta ögonbas.
Samma sak gäller när man betraktar 3D-bilder.

Bäst blir det när motivet har objekt både i förgrund och bakgrund och helst något intressant däremellan. Tänk också på att inget i motivet får röra sig mellan de båda tagningarna, vågor på havet t. ex. Allt som har rört sig upplevs som suddigt vid betraktandet.

ATT TITTA PÅ BILDERNA
Ett helt överlägset sätt att titta på sina 3D-bilder är att från början ladda kameran med DIA-film. Man har då möjlighet att för en mycket rimlig kostnad göra en enkel betraktningsapparat genom att limma eller tejpa ihop två stycken vanliga betraktningsapparater. Någon form av distans behövs för att få rätt ögonbas. Sedan måste naturligtvis vänster bild sättas i vänster fack och omvänt.

Ett enkelt och billigt sätt är att ha bilderna i datorn och se dem direkt på skärmen.

Det är dessutom ett bra sätt att dela med sig av sina bilder till entusiaster över hela världen.

Själv har jag haft besök av 3D-fotografer från över 70 länder.

En rysk Leica-kopia.


Vidare till ett litet smakprov på 3D-bilder.